Студент на годината

Кариери

ОБЩИ УСЛОВИЯ
за участие в Национален конкурс "Носители на просвета"

Националният конкурс "Носители на просвета" е учреден през 2013 година, като има идеята да отличи добрите практики на заслужили имена в сферата на културната, академичната и научната дейност (от студентските среди, но и не само). Конкурсът цели да отличи и даде гласност на вдъхновяващи идеи и хора около нас, които твърде често остават извън фокуса на общественото внимание.

Защо „Носители на просвета"?
Защото развитието на културата, образованието и науката са истинските носители на надеждата за по-доброто и устойчиво бъдеще на България. И всички добри идеи и примери в тази насока следва да се отличават и насърчават.

Конкурсът цели да събере, покаже и популяризира именно онези положителни събития, идеи, послания и личности в България, които свързваме с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука.

За да покажем, че в модерна България, в дигиталната ера, в Европейски съюз, дори и в условия на социални трудности и предизвикателства, просветителският дух и идеи са все още живи в своите съвременни, разнообразни, напредничави форми. Да покажем, че студентите на България имат сетивата и уменията да откриват навсякъде около себе си и в самите себе си да бъдат носителите на просвета днес и в бъдеще.

А „носители" в 21-ви век могат да бъдат множество различни по своята същност идеи и послания, иновации, личности, организации, практики, събития и редица други.

Как ще протече конкурсът?
Очакваме да изпратите материалите в срок до 24 Май 2018 година на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Електронното писмо следва да бъде изпратено с текст ОТНОСНО: "Национален конкурс "Носители на просвета"". Категориите, в които може да изпращате разработките, са в следните направления:

1. Категория „Снимка" – Номинацията се изпраща за авторски снимки, които изразяват авторовата интерпретация по темата „Носители на просвета". Наградените снимки ще бъдат изложени по време на конкурса.

2. Категория „Кратко есе" – Изпраща се есе (до три страници) по актуален въпрос, свързан с темата на конкурса „Носители на просвета". Обект на есето могат да бъдат идеи, послания, събития или други асоциации, които авторът прави с развитието на културата, образованието, науката в България – днес и за в бъдеще. Най-добрите есета ще бъдат издадени в специален сборник и разпространени сред българските университети.

3. Категория „Те – носителите на просвета" – Номинация (до 2 страници) за обществена личност, деятел или личност от българската културна, образователна или научна общност, която номинирате за получател на званието „Носител на просвета". Най-добре аргументираните и убедителни номинации ще бъдат отличени по време на конкурса със специален приз.

4. Категория „Аз – носител на просвета" – Категория за насърчаване на положителните личностни и групови модели за поведение и подражание, базирани на собствения принос и индивидуалната отговорност. В рамките на кратък текст (до 3 страници) се описва добра практика или идея за добра практика (с описание/план на реализацията й) в сферата на културата, образованието или науката – дело на индивидуални студенти или студентски формални/неформални групи и организации. Ще бъдат отличени и насърчени в реализацията им най-иновативните идеи и практики.

5. Категория „Social Media“ – Конкурс за кратко съобщение в социалните мрежи Twitter или Фейсбук, до 280 знака, което адресира темата за носителите на просвета днес, в България, с интерпретация, избрана от автора. Защото съвременните технологии и социалните мрежи като канал за комуникация са също един от носителите на просвета.
Своята теза или номинация по темата на конкурса участниците могат да представят и посредством видеоклип с продължителност до 3 мин. Най-добрите видеа също ще бъдат отличени от журито на конкурса.

Селекция и награждаване
Победителите и наградите във всички категории ще бъдат определени от жури, сформирано от представители на Националното представителство на студентските съвети, академичната общност и организации-партньори на НПСС от гражданския и частен сектор, които ще се включат в инициативата с идейна, морална, материална и/или други форми на подкрепа по нейното осъществяване.

Могат да участват всички български студенти в бакалавърска или магистърска степен, обучаващи се в български или чуждестранни висши училища, както и представители на докторантската общност. В отделни случаи могат да бъдат допуснати до участие и материали на ученици (в 11-ти/12-ти клас) или наскоро завършили студенти. Това се прави с цел разширяване на аудиторията, до която НПСС си поставя за цел да достигне посланието и идеята на конкурса. Целта на организаторите е не да се ограничава кръгът от участници и тяхната креативност при интерпретацията и отразяването на темата, а напротив – авторското начало да бъде максимално насърчено и изявено.

Номинираните и наградените ще бъдат поканени на церемония в началото на месец Май, на която да бъдат представени най-добрите работи, които журито ще оцени. Всички участници ще получат грамота и плакет (според представянето си) за своето участие в конкурса, а чрез набирането на награден фонд се предвижда да бъдат осигурени и парично-предметни награди.

Националният конкурс "Носители на просвета" има важна цел да подпомогне развитието на личността и академичния профил на младия човек чрез:
1. Изява и реализация на таланта на студентите в аналитичен и творчески план;
2. Популяризиране на постиженията на студентите на университетско и национално ниво;
3. Популяризиране на добрите практики в системата и отличаване на хората и организациите с принос за осъществяването им;
4. Основополагане на бъдещи доброволчески и обществени инициативи, инициирани и организирани от НПСС и участниците в конкурса в рамките на самия конкурс и неговото развитие във времето;
5. Създаване на положителен обществен и медиен отзвук относно креативността и инициативността на българския студент, студентските организации и тяхното сътрудничество с културните, академични и научни среди; представителите на бизнеса и гражданското общество за постигането на общите цели за развитие на българската просвета.

www.npss.bg 

НПСС
НПСС Носители на просвета